Contact: +40 21 255 5013

Adresa: Sos. Fundeni, nr .4, bl. 11C, sc. B, ap. 46, sector 2

Gingivita de Sarcina

Cum va dati seama daca aveti gingivita in timpul sarcinii?
Daca raspunsul este DA la cel putin una dintre intrebarile de mai jos, mergeti la medicul stomatolog!

Aveti gingii sensibile la atingere sau umflate?
Va sangereaza gingiile cand va spalati pe dinti?
Aveti senzatia ca dintii sunt mai mobili?
Simtiti ca v-au aparut spatii intre dinti?
Gingiile incep sa se retraga de pe dinti?
Aveti foarte des respiratie urat mirositoare?
Ati observat puroi iesind de langa dinti atunci cand apasati gingiile?
Simtiti vreo schimbare in felul in care inchideti gura?

Ce este gingivita de sarcina?

In general gingivitele sunt cauzate de acumularea de placa bacteriana la baza dintilor. Daca nu este indepartata zilnic prin periaj placa bacteriana irita gingiile ducand la aparitia inflamatiilor. Modificarile hormonale din timpul sarcinii duc la triplarea nivelelor de progesteron si estrogen. Unul dintre efectele acestor hormoni este volumul crescut al circulatiei sangelui in tot organismul deci si la nivelul gingiilor. Aportul de sange creste riscul inflamatiilor si al infectiilor. In acelasi timp numarul bacteriilor orale creste semnificativ incepand cu saptamanile 13-16 de sarcina pe fondul unui sistem imunitar care la gravide nu functioneza la parametri maximi. Cei trei factori: hormonii, bacteriile orale si sistemul imunitar exagereaza raspunsul gingiei la placa bacteriana. De aceea gingivitele de sarcina sunt o problema foare des intalnita la femeile gravide. Studiile arata ca aproximativ 50% dintre femei prezinta diferite forme de gingivita.
Probleme incep de obicei in luna a 2-a si sunt cel mai frecvente in jurul lunii a 8-a.

Cum arata?

Cum se previne gingivita de sarcina?

Gingivita de sarcina este foarte usor de prevenit si dificil de tratat. Pentru a preveni aparitia ei trebuie sa indepartati zilnic placa bacteriana care se depune pe dinti. Pe toata durata sarcinii respectati urmatorii 4 pasi:

spalati-va pe dinti de doua ori pe zi cu o pasta de dinti cu fluor
folositi ata dentara zilnic
folositi o apa de gura cu efect antimicrobian
mergeti la medicul dentist pentru periaj profesional si detartraj

Cum se trateaza gingivita de sarcina?

Gravidele care prezinta inflamatii ale gingiilor nu trebuie sa intarzie tratamentul stomatologic. Indepartarea placii bacteriene acumulata la baza dintilor este esentiala pentru sanatatea gingiilor si se face cel mai bine prin periaj profesional si detartraj in cabinetul stomatologic. Detartrajul trebuie urmat intotdeauna de un periaj dentar corect si o igiena orala riguroasa pe toata durata sarcinii. Multe femei se intreaba daca periajul profesional si detartrajul sunt indicate in timpul sarcinii; raspunsul este DA, nici una dintre cele doua metode nu pune in pericol sanatatea copilului dumneavoastra.

Ce se intampla daca nu este tratata?

Raspunsul organismului la gingivita de sarcina depinde de la mama la mama. La unele gravide simptomele dispar in primele saptamani dupa nastere. Exista insa riscul ca lasate netratate sa afecteze direct sanatatea mamei si indirect pe cea a fatului. In cazul mamei gingivitele netratate pot duce la afectiuni ale gingiilor mult mai grave (parodontitele sau ‘ parodontoza’) dar si la afectiuni generale (ca de exemplu afectiuni cardiace).

Tineti minte: Desi gingiile sunt mai predispuse la inflamatii in sarcina, cauza gingivitei de sarcina este placa bacteriana. O igiena orala eficienta indeparteaza placa bacteriana si previne orice inflamatie.