Contact: +40 21 255 5013

Adresa: Sos. Fundeni, nr .4, bl. 11C, sc. B, ap. 46, sector 2

Ozonoterapia in stomatologie

Este un gaz albastru, toxic si cu miros specific.
In stratosfera ozonul ia nastere din oxigenul atmosferic, sub actiunea radiatiilor ultraviolete. Este extrem de reactiv datorita proprietatilor oxidative puternice si astfel este folosit la sterilizarea diferitelor produse alimentare si farmaceutice.
Aplicabilitatea ozonului in cadrul medicinei dentare se bazeaza pe faptul ca are capacitatea de a trece prin smaltul demineralizat si dentina, distrugand astfel microorganismele cantonate in leziunile carioase. Sub actiunea lui se scindeaza in primul rand legaturile carbonice duble din structura diferitelor proteine, enzime, toxine, bacterii, virusuri si ciuperci. Intrucat unul din obiectivele prepararii cavitatilor consta tocmai in indepartarea tesuturilor dentare infectate, distrugerea bacteriilor si regenerarea structurilor dentare decontaminate ofera noi oportunitati terapeutice conservatoare.
Microorganismele acidogene isi exercita efectul demineralizant in mod similar pe suprafetele dentare sanatoase si in interiorul leziunilor carioase cavitare. La nivelul suprafetelor integre, insa, datorita masurilor de igiena orala si mecanismelor naturale de autocuratire, exista o stare de echilibru intre de- si remineralizare, iar la acest nivel eventualele procese carioase incipiente pot fi tratate prin aplicarea topica a fluorurilor. Igienizarea leziunilor carioase cavitare nu este posibila, pe de o parte retentivitatii spatiului, iar pe de alta parte datorita faptului ca germenii pot patrunde in neregularitatile de suprafata ale cavitatii si impregneaza puternic indeosebi dentina expusa. Tratamentul clasic presupune eliminarea bacteriilor prin indepartarea tesuturilor dentare infectate si aplicarea obturatiei. Daca este posibila distrugerea pe loc a bacteriilor, tesuturile demineralizate din profunzimea cavitatii au oportunitatea de a asimila ioni anorganici si de a se regenera in acest fel.
Ozonul prezinta indicatii variate de utilizare in stomatologie. Cariile santurilor si fosetelor ocluzale, detectabile cu ajutorul dispozitivelor cu laser pot fi de „sterilizate” in proportie de 99% cu ajutorul ozonului si se pot remineraliza prin aplicarea locala a produselor fluorurate (paste de dinti, geluri, ape de gura). In tratamentul cariilor profunde exista cazuri in care terapia endodontica poate fi evitata, daca dentina infectata este mentinuta si tratata cu ozon. In asemenea situatii dentina decontaminata se poate remineraliza pe parcursul catorva luni, sub protectia unei obturatii temporare, dupa care se poate efectua obturatia definitiva. Ozonul este util si in tratamentul hipersensibilitatii si abraziunii dentare, intrucat nu doar elimina bacteriile, ci prin denaturare, obtureaza canaliculele dentinare si suprima durerea. De asemenea, se foloseste cu succes in tratamentul gangrenelor pulpare, parodontitelor si fistulelor apicale, in parodontologie si endodontie.

Aplicabilitatea ozonului nu se limiteaza la tesuturile dure dentare, ci se extinde si asupra partilor moi din cavitatea bucala. Astfel, o parte din infectiile mucoasei orale reprezinta indicatii ale utilizarii ozonului: stomatite, afte, herpes, micoze, cheilite, periimplantite, alveolite
Aparatul care produce ozonul este prevazut cu un sistem complex de protectie pentru a evita eventualele accidente provocate de gazul toxic pe care il elibereaza. Dispozitivul este prevazut cu o piesa de mana, pe care se monteaza cape siliconice. Intre acestea cape si suprafetele dentare se formeaza vid, in care are loc eliberarea ozonului. Gazul nu ajunge in atmosfera, pentru ca dupa exercitarea efectului terapeutic este absorbit de aparat.
Tratamentul cu ozon este rapid (20-60 secunde), nedureros, deci nu presupune anestezie; nu produce alergii si reactii adverse. In plus, nu este contraindicat in cazul femeilor insarcinate si la copii.
Aparatele cu ozon destinate utilizarii in medicina dentara sunt disponibile de mai multi ani si sunt folosite in completarea sau substituirea mijloacelor terapeutice clasice.

Sursa:all.dental